Over ons

De Koninklijke Harmonie Vrije Kunstkring is een orkest dat muzikanten (zowel jong als oud, ervaren als beginnend) verwelkomt en een unieke muzikale ervaring wil bieden.

Onze dirigent, William Spittael, streeft ernaar zo veel mogelijk verschillende genres de revue te laten passeren. Niet alleen klassieke werken, maar ook hedendaagse bewerkingen van popmuziek én filmmuziek weten onze muzikanten te smaken. Kortom, voor ieder wat wils!

De harmonie organiseert jaarlijks zelf een Eindejaarsconcert en een Lenteconcert, waarbij ze haar publiek telkens een interessant programma voorschotelt. De Vrije Kunstkring kan je daarnaast ook regelmatig marcherend door de straten van Zottegem aantreffen. Stad Zottegem rekent al jaren op onze vereniging voor stadsprestaties zoals het muzikaal opluisteren van herdenkingsplechtigheden, de reuzenommegang, de paardenprocessie in Erwetegem...

Iedere vrijdagavond wordt voor dit alles gerepeteerd van 20u15 tot 22u00 en na afloop van de repetitie gaan we met z’n allen samen nog iets drinken in een cafeetje. De gemoedelijke sfeer en sterke vriendschappelijke band tussen onze muzikanten is wellicht onze grootste troef! Onze deur staat dan ook steeds wagenwijd open om nieuwe muzikanten warm te ontvangen. Bespeel jij een instrument en heb je zin om de extase van het musiceren in een harmonie te ervaren? Kom dan zeker eens langs op een repetitie!

Onze dirigent William Spittael

Mobirise

Sinds 2003 wordt de Koninklijke Harmonie Vrije Kunstkring geleid door dirigent William Spittael.

William is afkomstig uit Eeklo en besloot na zijn eerste muziekstudies aan de muziekacademie verder te studeren aan de conservatoria van Gent en Brussel. Hij behaalde er diverse eerste prijzen. Tot 2001 was William solist bij de gerenommeerde Muziekkapel van de Gidsen en tot 2011 leraar aan de academie in Eeklo. 

Een ervaring die William altijd zal bijblijven is het Wereldjeugdorkest in Israël waar hij in 1972 deel van mocht uitmaken. Dat orkest werd geleid door maestro Zubin Mehta, een echte legende in de muziekwereld. 

Onze dirigent is momenteel ook nog actief bij het Symfonisch Ensemble Querceto (Eeklo) en de Koninklijke Harmonie Noorderlicht (Zelzate).

Tijdens de repetities haalt William graag herinneringen op en deelt hij vaak anekdotes met de muzikanten. Het is dankzij zijn expertise dat de Vrije Kunstkring telkens opnieuw een mooi programma kan brengen.

Het orkest

Dwarsfluit: Jolien Vermeulen, Barbara Diependaele en Emma De Pril 
Hobo: Elisabeth De Lobel

Klarinet: Emma De Roek, Katrien Lybaert, Robert Vandersypt, Paul Verthez, Emmely De Prijck en Hanne Verheyen 
Altsaxofoon: Lieselotte Rouckhout, Sandy Thibaut en Lieselot De Pril 
Tenorsaxofoon: Jan Florin

Hoorn: Ruth Vercruyssen, Hanne Slock en Sofie Huyghe 
Trompet: Jolan De Prijck, Pieter De Roek en Jordy De Prijck 

Euphonium: Hans De Roek en Dany Vermassen 
Trombone: Martin Vlieberg en Dirk Van Der Meersch 
Bastuba: Erwin Pien

Slagwerk: Siebert De Ruyver, Frederik De Lobel en Lieselot De Pril 
Trommelkorps: Branko Dehertogh Verhavert, Lieselot De Pril, Thibault Hoogstoel, Hanne Slock en Tom van Droogenbroeck

Raad van Bestuur

Robert Vandersypt
Voorzitter

Robert werd in de jaren 50 lid van de harmonie en trad zo in de voetsporen van zijn vader Albert Vandersypt. Hij draagt de harmonie al decennialang in het hart en neemt sinds 2018 de rol van voorzitter op zich. Iedere vrijdag staat hij paraat met zijn klarinet en ook achter de schermen is hij steeds druk in de weer.

Ruth Vercruyssen
Feestcomité

Ruth reageerde in 2009 op een oproep van de VK om nieuw muzikaal talent aan te werven. Daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. In tegendeel, mettertijd kreeg de VK een speciaal plekje in haar hart. Zij verzorgt alle feestelijkheden voor de vereniging.

Dany Vermassen
Lokaalmeester

Dany is het manusje-van-alles van onze harmonie. Naast prachtige melodieën op euphonium spelen, verzorgt hij ook de partituren voor alle muzikanten, houdt hij het lokaal netjes, zorgt hij ervoor dat al ons materiaal aanwezig is op evenementen etc. Wie iets nodig heeft, moet bij Dany zijn!

Lieselotte Rouckhout
Webmaster

Lieselotte speelt al sinds 2007 saxofoon bij de VK. Doorheen de jaren groeide haar enthousiasme voor de vereniging en besloot zij lid te worden van de Raad van Bestuur. Zij verzorgt de website en de sociale media van onze harmonie.

Jolan De Prijck
Penningmeester & secretaris

In 2012 sloot Jolan zich als jonge trompettist bij de Vrije Kunstkring aan. In 2021 trad hij in de voetsporen van zijn opa Robert en vervoegde de Raad van Bestuur. Hij is verantwoordelijk voor de administratie en financiën.

Dina Meirpoel
All-rounder

Dina sloot zich in 2006 als dwarsfluittiste aan bij de VK en werd in 2008 al lid van de Raad van Bestuur, waar ze nadien ook secretaris werd. In 2021 gaf zij de fakkel door aan Jolan. Dina mag dan wel geen muzikant meer zijn, ze blijft zich nog steeds inzetten voor de vereniging.

Emma De Roek
All-rounder

In 2015 volgde Emma haar papa mee naar de repetities van de Vrije Kunstkring en sindsdien is ze niet meer weg te denken uit onze harmonie. Ze wilde zich dan ook verder engageren en besloot lid te worden van de Raad van Bestuur, waar ze helpt waar het kan. 

In den beginne...

1914-1924

Mobirise

Edmond Vandendriessche

Het verhaal van de Vrije Kunstkring begint tussen de jaren 1914 en 1920 met Edmond Vandendriessche, die als kornet-solist verbonden was aan het orkest van het Kursaal van Oostende. Gedwongen door de oorlogsomstandigheden verbleef Edmond dikwijls in Zottegem waar hij in Cinema “Modern Palace” de stille films begeleidde met klaviermuziek.

De Eerste Wereldoorlog was een dode periode op cultuurgebied, maar dat weerhield Edmond er niet van contact te houden met vele muziekliefhebbers uit het Zottegemse. 

Eind 1920 verhuisde Edmond met zijn gezin naar Zottegem. Hij werd aangesteld als lokaalhouder van de Philharmonie Liberale Kring, waar zijn vader als dirigent optrad. Hij bleef tot 1924 verbonden aan het Kursaal van Oostende, maar kwam ondertussen veel in betrekking met muzikanten van de Philharmonie, de katholieke fanfare “Vlyt en Kunst,” en muzikanten van andere groepen.

1922-1923

Mobirise

't Klein Muzieksken

Tijdens de jaren 1922-1923 werd Edmond Vandendriessche wegens onenigheid in de plaatselijke muziekverenigingen herhaaldelijk gevraagd om als dirigent op te treden. Edmond ging akkoord om met een vijftiental muzikanten uit verschillende groepen apart te musiceren. Zo verzorgden zij weldra onder de naam “Vrije Muzikale Kring” (in de volksmond “'t klein muzieksken” genoemd) de opvoeringen van de toneelgroep “Klim-Op” en andere lokale feestelijkheden. Deze groep muzikanten zou de kern worden van de muziekvereniging “Vrije Kunstkring.”

1923

Mobirise

Omer Bogaert  

Onder impuls van de heer Omer Bogaert werd in 1923 besloten een muziekkorps op te richten dat zich uitsluitend zou bezig houden met de beoefening van de muziekkunst, onafhankelijk van eender welke politieke partij. Zo ontstond de eerste politiek onafhankelijke muziekvereniging van Zottegem: de “Vrije Kunstkring,” met Omer Bogaert als voorzitter.

Men verwachtte dat dit stoutmoedig plan, om vrij en ongebonden tegenover iedereen een muziekvereniging op te richten, op veel moeilijkheden en tegenkantingen zou stuiten. Dat was ook het geval, want het liep niet meteen van een leien dakje. De jonge vereniging hield echter stand en kreeg stilaan versterking van nieuwe leden.

De vereniging trok in de loop der jaren steeds meer nieuwe muzikanten en groeide uit tot een sterke muziekvereniging. Een reglement van inwendige orde werd opgemaakt. Datzelfde reglement geldt de dag van vandaag nog steeds als leidraad in het beleid en beheer van de “Vrije Kunstkring”. 

Mobirise
Lees verder in ons boekje 100 jaar Vrije Kunstkring

Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van onze harmonie, ontdek de nostalgie van haar kenwijsje en leer de VK-muzikanten kennen. Dit alles en nog veel meer leest u in het boekje “100 jaar Vrije Kunstkring”!

Een prachtige uitgave op premium kwaliteitspapier, nu verkrijgbaar voor slechts 10 euro. Bestellen kan per mail aan vrijekunstkring@gmail.com. Of neem uw exemplaar deze zaterdag op het Jubileumconcert meteen mee naar huis!

© Vrije Kunstkring 2022. All Rights Reserved.

mobirise.com html site builder