De Koninklijke Harmonie Vrije Kunstkring is een orkest dat muzikanten (zowel jong als oud, ervaren als beginnend) verwelkomt en een unieke muzikale ervaring wil bieden.
Onze dirigent, William Spittael, streeft ernaar zo veel mogelijk verschillende genres de revue te laten passeren. Niet alleen klassieke werken, maar ook hedendaagse bewerkingen van popmuziek én filmmuziek weten onze muzikanten te smaken. Kortom, voor ieder wat wils!
De harmonie organiseert jaarlijks zelf een Eindejaarsconcert en een Lenteconcert, waarbij ze haar publiek telkens een interessant programma voorschotelt. De Vrije Kunstkring kan je daarnaast ook regelmatig marcherend door de straten van Zottegem aantreffen. Stad Zottegem rekent al jaren op onze vereniging voor stadsprestaties zoals het muzikaal opluisteren van herdenkingsplechtigheden, de reuzenommegang, de paardenprocessie in Erwetegem...
Iedere vrijdagavond wordt voor dit alles gerepeteerd van 20u15 tot 22u00 en na afloop van de repetitie gaan we met z’n allen samen nog iets drinken in een cafeetje. De gemoedelijke sfeer en sterke vriendschappelijke band tussen onze muzikanten is wellicht onze grootste troef! Onze deur staat dan ook steeds wagenwijd open om nieuwe muzikanten warm te ontvangen. Bespeel jij een instrument en heb je zin om de extase van het musiceren in een harmonie te ervaren? Kom dan zeker eens langs op een repetitie!
Sinds 2003 wordt de Koninklijke Harmonie Vrije Kunstkring geleid door dirigent William Spittael.
William is afkomstig uit Eeklo en besloot na zijn eerste muziekstudies aan de muziekacademie verder te studeren aan de conservatoria van Gent en Brussel. Hij behaalde er diverse eerste prijzen. Tot 2001 was William solist bij de gerenommeerde Muziekkapel van de Gidsen en tot 2011 leraar aan de academie in Eeklo.
Een ervaring die William altijd zal bijblijven is het Wereldjeugdorkest in Israël waar hij in 1972 deel van mocht uitmaken. Dat orkest werd geleid door maestro Zubin Mehta, een echte legende in de muziekwereld.
Onze dirigent is momenteel ook nog actief bij het Symfonisch Ensemble Querceto (Eeklo) en de Koninklijke Harmonie Noorderlicht (Zelzate).
Tijdens de repetities haalt William graag herinneringen op en deelt hij vaak anekdotes met de muzikanten. Het is dankzij zijn expertise dat de Vrije Kunstkring telkens opnieuw een mooi programma kan brengen.
Dwarsfluit: Jolien Vermeulen, Barbara Diependaele en Emma De Pril
Hobo: Elisabeth De Lobel
Klarinet: Emma De Roek, Katrien Lybaert, Robert Vandersypt, Paul Verthez, Emmely De Prijck en Hanne Verheyen
Altsaxofoon: Lieselotte Rouckhout, Sandy Thibaut en Lieselot De Pril
Tenorsaxofoon: Jan Florin
Hoorn: Ruth Vercruyssen, Hanne Slock en Sofie Huyghe
Trompet: Jolan De Prijck, Pieter De Roek en Jordy De Prijck
Euphonium: Hans De Roek en Dany Vermassen
Trombone: Martin Vlieberg en Dirk Van Der Meersch
Bastuba: Erwin Pien
Slagwerk: Siebert De Ruyver, Frederik De Lobel en Lieselot De Pril
Trommelkorps: Branko Dehertogh Verhavert, Lieselot De Pril, Thibault Hoogstoel, Hanne Slock en Tom van Droogenbroeck
1914-1924
Het verhaal van de Vrije Kunstkring begint tussen de jaren 1914 en 1920 met Edmond Vandendriessche, die als kornet-solist verbonden was aan het orkest van het Kursaal van Oostende. Gedwongen door de oorlogsomstandigheden verbleef Edmond dikwijls in Zottegem waar hij in Cinema “Modern Palace” de stille films begeleidde met klaviermuziek.
De Eerste Wereldoorlog was een dode periode op cultuurgebied, maar dat weerhield Edmond er niet van contact te houden met vele muziekliefhebbers uit het Zottegemse.
Eind 1920 verhuisde Edmond met zijn gezin naar Zottegem. Hij werd aangesteld als lokaalhouder van de Philharmonie Liberale Kring, waar zijn vader als dirigent optrad. Hij bleef tot 1924 verbonden aan het Kursaal van Oostende, maar kwam ondertussen veel in betrekking met muzikanten van de Philharmonie, de katholieke fanfare “Vlyt en Kunst,” en muzikanten van andere groepen.
1922-1923
Tijdens de jaren 1922-1923 werd Edmond Vandendriessche wegens onenigheid in de plaatselijke muziekverenigingen herhaaldelijk gevraagd om als dirigent op te treden. Edmond ging akkoord om met een vijftiental muzikanten uit verschillende groepen apart te musiceren. Zo verzorgden zij weldra onder de naam “Vrije Muzikale Kring” (in de volksmond “'t klein muzieksken” genoemd) de opvoeringen van de toneelgroep “Klim-Op” en andere lokale feestelijkheden. Deze groep muzikanten zou de kern worden van de muziekvereniging “Vrije Kunstkring.”
1923
Omer Bogaert
Onder impuls van de heer Omer Bogaert werd in 1923 besloten een muziekkorps op te richten dat zich uitsluitend zou bezig houden met de beoefening van de muziekkunst, onafhankelijk van eender welke politieke partij. Zo ontstond de eerste politiek onafhankelijke muziekvereniging van Zottegem: de “Vrije Kunstkring,” met Omer Bogaert als voorzitter.
Men verwachtte dat dit stoutmoedig plan, om vrij en ongebonden tegenover iedereen een muziekvereniging op te richten, op veel moeilijkheden en tegenkantingen zou stuiten. Dat was ook het geval, want het liep niet meteen van een leien dakje. De jonge vereniging hield echter stand en kreeg stilaan versterking van nieuwe leden.
De vereniging trok in de loop der jaren steeds meer nieuwe muzikanten en groeide uit tot een sterke muziekvereniging. Een reglement van inwendige orde werd opgemaakt. Datzelfde reglement geldt de dag van vandaag nog steeds als leidraad in het beleid en beheer van de “Vrije Kunstkring”.
Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van onze harmonie, ontdek de nostalgie van haar kenwijsje en leer de VK-muzikanten kennen. Dit alles en nog veel meer leest u in het boekje “100 jaar Vrije Kunstkring”!
Een prachtige uitgave op premium kwaliteitspapier, nu verkrijgbaar voor slechts 10 euro. Bestellen kan per mail aan vrijekunstkring@gmail.com. Of neem uw exemplaar deze zaterdag op het Jubileumconcert meteen mee naar huis!
Created with Mobirise - See it